Hey click me..

Tuesday, 14 April 2015

Tips Mengurangkan Rasa Loya diawal Kehamilan

Morning Sikness atau mabuk ketika hamil seringkali terjadi diperingkat awal kehamilan iaitu pada trimester pertama ( minggu ke-6 hingga lewat minggu ke 16). Pengalaman mengandung kali pertama agak mengerikan sebab saya jenis yang morning siknessnya agak teruk sampai makan pon memang tak lalu. Asyik muntah je dan badan pon memang terasa sangat lemah. Macam-macam cara dah try, memang susah morning sickness ni nak hilang, tapi berkurang la sikit. Daripada tak leh makan langsung, ade jugalah makanan yang masuk perut.


Antara cara yang dah pernah try, ade yang menjadi, ade yang tak menjadi langsung, ade yang hari ni jadi, esok pulak tak jadi. Macam-macam pulak ye. Ape-ape hal pon, jom tengok dulu antara senarai yang boleh dicuba untuk mengurangkan loya di awal kehamilan.

1. Cuba makan makanan ringan yang mengandungi kandungan garam, contohnya seperti Potata Chips. Boleh juga try cracker seperti biskut Jacobs sejurus selepas bangun pagi. Cara ini dapat membantu menyerap asid perut yang terkumpul dan juga membantu menstabilkan tahap gula dalam badan dan mengelakkan daripada letih.

2.Pastikan makan apa sahaja yang boleh setiap 2 jam sekali. Amalkan untuk menyimpan biskut atau 'energy bar' dalam handbag. Kalau terperangkap dalam kesesakan trafik pon, mommies boleh mam lagi. Cara ini dapat mengelakkan perut yang kosong terisi dengan asid yang menyebabkan rasa loya.

3. Jangan lupa snek sebelum tido. Ini salah satu cara untuk mengelak rasa loya.

4. Boleh cuba makan asam. Tapi ingat ya mommies semua, terlalu banyak makan asam pon tak elok juga untuk bayi anda nanti.

5. Selalu prepare minyak cap kapak atau vicks. Bila hidung terhidu sesuatu yang meloyakan, cepat-cepat keluarkan dan hidu. Insyallah, rasa loya dan nak muntah itu berkurang.

6. Tidur untuK elak rasa loya.

7. Elakkan memakan makanan yang terlalu berminyak.

8. Makan secara sedikit tetapi kerap. Elakkan juga meminum air dengan terlalu banyak dalam sesuatu masa.

9. Makan kurma dan minum air delima. Insyallah berkurang rasa loya tu.


1 comment:

  1. Nice sharing... Alhamdulillah... Tak alami morning sickness ni...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...